het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

ХЕТ прославио 50 година рада

ЗА ПОНОС И ИНСПИРАЦИЈУ

Поносни на достигнућа претходних генерација – инспирација за будуће генерације

Уз присуство највиших политичких и привредних представника Републике Српске, предсједника РС г-дина Милорада Додика, његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија, министра индустрије, енергетике и рударства Петра Ђокића,  градоначелника Требиња, г-дина Луке Петровића, представника Управе Електропривреде РС, представника републичких институција и јавних предузећа, народних посланика РС из Источне Херцеговине, начелника општина Источне Херцеговине, пословних партнера из земље и региона, бивших директора и инжењерских тимова, актуелне управе ХЕТ-а и вишег менаџмента, 25. марта 2018. одржана је централна свечаност поводом обиљежавања значајног јубилеја – пола вијека од пуштања у редовну производњу ХЕ Требиње I и 60 година од оснивања радне организације Хидроелектрана на Требишњици.

Свечаност је почела пријемом почасних гостију у просторијама Управне зграде Хидроелектрана на Требишњици, након чега је организован обилазак бране Гранчарево и прибранске електране ХЕ Требиње I.

Програм обиљежавања је настављен свечаном академијом у Културном центру, програмом који је водио водитељски пар Наташа Миљановић-Зубац и Срђан Радановић уз учешће градског хора „Трибуниа“ и музичку пратњу на виолини и хармоници ученика из Музичке школе Требиње.

У свом поздравном говору генерални директор Хидроелектрана на Требишњици, Гордан Мишељић, са поносом је истакао да је ХЕ „Требиње 1“ и брана Гранчарево била смион грађевински подухват у коме је учествовало 4000 радника и ремек дјело ондашње техничке и конструкторске умјешности, посебно због својих димензија и чињенице да је грађена на подручју изразитог карста. У то вријеме футуристичка идеја вишенамјенског коришћења вода слива Требишњице у једној мега инвестицији укључила је три привредне гране – електропривреду, водопривреду и пољопривреду, а ова три стуба, укупан пројекат учиниће самоодрживим и високопотентним.

Мишељић је додао да је само изградњом бране Гранчарево значајно смањена могућност плављења преко 5.500 хектара обрадиве површине у Поповом и Требињском пољу, а изградњом бране Горица омогућено је наводњавање скоро 10.000 хектара парцела у Попову и Требињу, што је од изузетног значаја за ово сушно и карстно подручје. Тиме је за јужни дио Херцеговине створен један нови развојни оквир и укупном менаџменту водама нашег подручја отворила се једна нова могућност, те су пројектанти почели да промишљају нова рјешења на нивоу слива ријеке Требишњице, стварајући прве контуре пројекта Горњи хоризонти.

Он је појаснио да се убрзано стварају услови за коначну реализацију система Горњи хоризонти, да је у току пробијање доводног тунела за ХЕ Дабар, изградња бетонске облоге на тунелу Фатничко поље – акумулација Билећа, а у току су истраживачки радови и пројектовање канала кроз ово поље.

Говорећи о значају производње Мишељић је истакао да Хидроелектране на Требишњици годишње у просјеку произведу 1.100 гигават сати електричне енергије, што чини 20% укупне производње електричне енергије у Републици Српској. Укупан број  произведених киловат сати до свог златног јубилеја износи чак 92 милијарде.

Да би сликовито описао значај Хидроелектрана на Требишњици за електросистем Републике Српске, Мишељић је истакао да 92 милијарде произведених КWh до златног јубилеја Хидроелектрана на Требишњици  представља 19 година производње Електропривреде Републике Српске.

Програм је настављен приказивањем филма о брани.

Након филма градоначелник Требиња Лука Петровић упутио је искрене честитке поводом великог јубилеја, истичући велики допринос овог система у енергетици, привреди и водопривреди, као и велики значај за Требиње и Херцеговину.

„Овај систем је радио и ради много тога за наш крај. ХЕТ помаже у одржавању локалних путева, улаже у инфраструктуру по свим јединицама, запошљава преко 700 радника. Овај систем вриједи за многе генерације, и школовао је многе кадрове који помажу и помагаће у будућности Требињу и РС. ХЕТ прави затворени олимпијски базен, стипендира младе кадрове, помаже у развоју културе и спорта. Овај систем је носилац најзначајнијих инвестиција у инфраструктури нашег града. Захваљујући ХЕТ-у живимо боље , навео је Петровић.

Он је подсјетио да имамо најбољу сарадњу локалне власти и ХЕТ-а, као и велику подршку Предсједника и Владе Републике Српске.

Свечаност је увеличана додјељивањем повеља захвалности,  плакета и захвалница стручним, вриједним, оданим прегаоцима посвећеним постизању квалитетних пословних резултата, одржавању и развоју ХЕТ-а.

Извршни директор за производњу и техничке послове Илија Таминџија уручио је министру индустрије, енергетике и рударства Петру Ђокићу повељу захвалности за успјешну сарадњу, разумијевање и свестрану подршку у раду и развоју „Хидроелектрана на Требишњици“. Захваљујући на овом признању министар Ђокић је истакао да су „Хидроелектране на Требишњици“ дале немјерљив допринос укупном економском развоју цијеле регије.

„ХЕТ са годишњом производњом од око 1.100 гигават часова електричне енергије доноси приход од око 60 милиона КМ. То је од изузетног значаја за укупан енергетски потенцијал Републике Српске. Електропривреда Републике Српске као јавно предузеће на тај начин обезбјеђује уредно снабдијевање домаћих потрошача, привреде Републике Српске, али и значајне количине енергије се извозе“, рекао је Ђокић.

Он је додао да је врло важно данас одати признање оним људима који су прије 50 година завршили објекат ХЕ Требиње I, а прије тога се упустили да га граде, оцијенивши да је то јединствен хидроенергетски објекат не само у овом региону, већ  у Европи.

Ђокић је посебно похвалио и оне који данас управљају овом хидроелектраном за њихову марљивост која омогућује несметан рад и сталну производњу.

„ХЕТ је један од великих инвеститора многих значајних пројеката, међу којима ХЕ Дабар, једна од хидроелектрана у систему `Горњих хоризоната` који ће по завршетку дати нову димензију читавом енергетском систему Српске, посебно Херцеговини“, истакао је Ђокић.

Повељу захвалности за успјешну сарадњу, разумијевање и свестрану подршку у раду и развоју „Хидроелектрана на Требишњици“ предсједнику Републике Српске г-дину Милораду Додику уручио је директор „Хидроелектрана на Требишњици“ Гордан Мишељић.

У свом обраћању предсједник Додик је истакао да је ово значајан јубилеј, не само за Требиње и Херцеговину, већ и за цијелу Републику Српску, додајући да инвестиције које ХЕТ финансира говоре о доброј перспективи и сигурној будућности компаније, Републике Српске и града Требиња.

„Оно што је дефинитивно наша одлука је да електране остају у власништву Републике Српске, јер нисмо спремни да дијелимо ни власништво ни сувласништво по питању хидроелектрана са било ким. То треба да остане трајно власништво Републике и да предамо управљање будућим генерацијама. Пројекат изградње ХЕ Дабар смо поставили на пут са кога нема повратка до изградње. У току су преговори са двије могуће компаније које су спремне да помогну у финансирању, извођењу и завршетку радова на овом капиталном пројекту“, рекао је Додик.

Накнадно ће бити уручена повеља захвалности предсједници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић.

За велики труд и прегалаштво у годинама интензивног развоја „Хидроелектрана на Требишњици“ извршни директор за економске, правне и опште послове, Љубо Вуковић, додијелио је у име предузећа плакете бившим директорима и радницима предузећа: Радославу Руњевцу, Михајлу Тешановићу, Ђорђу Паликући, те постхумно Недјељку Ћуку, Назифу Волићу и Илији Прибишићу.

За велики ентузијазам, пожртвованост и прегалачки рад приликом изградње „Хидроелектрана на Требишњици“ извршни директор за управљање системом, Александар Вујић, уручио је 15 захвалница најзаслужнијим за изградњу ХЕ Требиње I и бране Гранчарево: Бору Лажетићу, Звонку Билићу, Златку Лангофу, Проф др Петру Милановићу, Томиславу Пешуту, Саву Радовићу, Лазару Караулцу, и, постхумно Петру Стојићу, Шефику Хаџовићу, Паву Рављаку, Милораду Милићевићу, Миливоју Борковићу, Огњену Јокановићу, Медиху Ћатовићу и Чеду Милићевићу.

У име бивших заслужних руководилаца који су добили плакете и захвалнице (неки и постхумно) захвалио је син Недељка Ћука, Владимир Ћук, видно дирнут овим признањем.

Током цијеле 2018. године предвиђене су бројне активности програмом обиљежавања  златног јубилеја.

ФОТОГАЛЕРИЈА

[Best_Wordpress_Gallery id=“7″ gal_title=“50 godina jubileja“]

Подијели на мрежама...