het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

ХЕТ прославио крсну славу на Билећком језеру

Крсна слава „Хидроелектрана на Требишњици“ – Илиндан, литургијски је обиљежена и свечано прослављена у цркви Св. Илије на острву у Билећком језеру.

Литургији, свечаном ломљењу славског колача и ручку, поред мноштва вјерног народа, присуствовали су чланови Управе Предузећа, руководиоци погона и сектора и шефови служби у „Хидроелектранама на Требишњици“, монахиња Јустина из манастира Добрићево и бројни други гости.  Литургију су служули свештеници Александар Шмања и Игор Зиројевић из Атине. Да би сви који су жељели да присуствују  овој свечаности ангажовано је било пет чамаца.

Свештеници и чланови Управе честитали су славу свим радницима „Хидроелектрана на Требишњици“  и онима који празнују Св.пророка Илију.

Извршни директор Илија Таминџија је изразио увјерење да ће „Хидроелектране на Требишњици“ остати стуб развоја наше регије и да ће без обзира на потешкоће које изазива стање на глобалном тржишту, сви започети инфраструктурни пројекти бити успјешно реализовани уз наде да ће овогодишњи пословни резултати бити добри. Он је додао да је досадашња остварена производња, без обзира на нерасположивост једног од агрегата у ХЕ „Дубровник“, у складу са енергетским билансом и да је у првих шест мјесеци остварена добит од 5 милиона конвертибилних марака. Тренутно је према споразуму између ЕРС-а и ЕПХБ , ангажована и ПХЕ Чапљина, што ће довести до повећања водостаја Требишњице кроз град, чиме ће ријека постати чистија, каже Таминџија.

Таминџија са поносом истиче да је ХЕТ у највећем инвестиционом циклусу од оснивања. Завршавају се шеталишта уз обалу ријеке, као и затворени базен и резервоар Врело око, интензивирају активности на бетонирању тунела Невесиње-Дабар и Фатница – Билећа  у пројекту Горњих хоризоната, чиме ће се створити услови за изградњу ХЕ „Билећа“, наглашава он и додаје да се очекује потписивање уговора са Кинеском банком за изградњу бране Пошћење, машинске зграде за ХЕ „Дабар“, далековода и канала кроз Дабарско поље. Сви услови за ову инвестицију већ су договорени.

Поред наведених пројеката Таминџија је навео да су завршени  и истражни радови за изградњу моста у склопу велике обилазнице око Требиња и да се ускоро очекује интензивнији наставак активности на овом градилишту.

Полагањем цвијећа на обиљежја палим борцима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, као и радницима који су страдали током изградње бране Гранчарево, на овај важан дан сјетили смо се оних који су за нашу будућност дали своје животе.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...