het[@]henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Инвестиција вриједна 34 милиона марака

Постављање бетонске облоге у тунелу „Фатничко поље – акумулација Билећа“

Радове на изградњи тунела од Фатничког поља до Билећког језера, који су ушли у трећу и завршну фазу, обишао је генерални директор „Хидроелектрана на Требишњици“ Гордан Мишељић са сарадницима, извршним директорима у ХЕТ-у: Илијом Таминџијом, Љубом Вуковићем, Слободаном Чомићем и Миланом Митровићем те генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић са извршним директором за инвестиције и развој у „Електропривреди“ Јовицом Влатковићем.

Ријеч је о највећем градилишту предузећа „Хидроелектране на Требишњици“, који се ради у склопу пројекта Горњи хоризонти и ХЕ „Дабар“, укупне вриједности 660 милиона конвертибилних марака, а трећа фаза обухвата постављање бетонске облоге (у дужини од око 9.500 m), консолидационо и контактно ињектирање изведене бетонске облоге, санацију оштећених префабрикованих монтажних золни, уклањање шина возне композиције и изградњу рачве за одвајање тунела за ХЕ „Билећа“.

Овом приликом директор Гордан Мишељић је подсјетио на 2006. годину када је тунел пробијен, извршен технички пријем, уграђена хидромашинска опрема и отприлике 20 одсто тунела бетонирано.

„Сваки необложен тунел, па и овај, има одређен губитке у води, а сваки кубик воде за предузеће ХЕТ значи новац. Дакле, не само да ћемо много брже превести воду док се не изгради ХЕ `Дабар` већ ћемо сачувати и одређене кубике воде за које сматрамо да не би дошли у Билећко језеро и самим тим остварили бисмо губитке у нашем предузећу”, рекао је директор Мишељић.

Руководилац инвестиција у „Хидроелектранама на Требишњици“ Данило Илић појаснио је окупљеним новинарима да је тунел “Фатничко поље – акумулација Билећа” главни преводник вода система “Горњи хоризонти” у “Доње хоризонте” те главни деривациони тунел за ХЕ “Билећа”.

„Дужина тунела је 15.640 метара. До сад смо завршили око 6.000 метара бетонске облоге у претходним фазама, а у овој фази израђујемо око 9.500 метара облоге. Предвиђено је да трећа фаза траје 1.000 радних дана, наравно у зависности од временских прилика”, додао је Данило Илић.

Главни извођач радова на трећој фази тунела „Фатничко поље – акумулација Билећа“ је “Херц градња” из Билеће. Њен директор, Ђорђе Вујовић навео је да је овај пројекат изузетно важан и комплексан, да представља изазов за њихове инжињере, да посао тече плански те изразио наду да ће радови на тунелу бити завршени у предвиђеном року од 1.000 радних дана.

„Све финансије за ХЕ ‘Дабар’ су до сада обезбијеђене из властитих средстава. До сада је то око 120 милиона конвертибилних марака. Да би се финансирао овај пројекат ХЕТ је узео кредитни аранжман од 28 милиона конвертибилних марака, а остатак ће обезбиједити из властитих средстава. Изградњом овог тунела и ове бетонске облоге у дужини од 9.500 метара обезбјеђују се услови за изградњу ХЕ `Билећа` снаге 30 мегавата. Завршетак бетонирања тунела предуслов је за градњу Хидроелектране ‘Билећа’, а сам тунел ће омогућити брже превођење вода са невесињског платоа, те из Дабарског и Фатничког поља у билећку акумулацију. Зато је потребно поставити облогу прије пуштања ХЕ ‘Дабар’у функцију како би се воде могле несметано преводити са невесињског платоа, те из Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећа. За 1.000 радних дана, када се заврши ова облога, ми ћемо моћи увести извођача за извођење радова на ХЕ `Билећа`”, истакао је Лука Петровић и изразио наду да ће, како рече, „изградњом овог тунела успјети наћи финансијера и извођача на ХЕ `Билећа`, а тиме обезбиједити нове финансије у општини Билећа и њеном буџету чиме ће помоћи свим грађанима ове општине”.

Завршетком треће фазе, стичу се услови за изградњу преосталих објеката ХЕ „Билећа“ (машинске зграде, водостана, доводног тунела, управне зграде, одводног тунела, излазне грађевине…).

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...