het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Пјескарење и антикорозивна заштита прекрића на круни бране

На круни бране „Гранчарево“ у току су радови на антикорозивној заштити металних прекрића и кабловских канала.

„Ради се о површини од 900 метара квадратних, што малих, што великих прекрића. Метална прекрића прво скидамо са круне, затим вршимо механичке поправке, а потом компресорима пјескаримо све површине. Завршна фаза је фарбање, које се врши у три слоја: основна, међупремаз и завршна боја. Ради се о врхунским, ’Хемпел’ бојама.“ – рекао нам је Радојица Гобовић, надзорни орган испред „Хидроелектрана на Требишњици“ и додао да је гаранција на одрађени посао 15 година.

Радојица Гобовић

„У каналима на круни бране, чији се поклопци фарбају, налазе се електро и сигнални каблови, од којих су неки уграђени још 1967. године и они су спојени на сензоре. Добра ствар је што се штите поклопци на каналима управо због важности тих каблова, али и инструмената за мјерење деформација, који се такође налазе у каналима. И многа мјерна мјеста су заштићена овим поклопцима.“ – истакао је Зоран Мирдиња, референт за мјерења, који већ три деценије ради на брани „Гранчарево“.

Зоран Мирдиња

Извођач радова на круни бране „Гранчарево“ је фирма „Сафир“ из Гацка.

„Што се тиче антикорозивне заштите, задатке обављамо по планираној динамици. Екипу чине седморица. Имамо четворицу занатлија, двојицу радника и ја сам руководилац радова. Имамо много искуства у истим и сличним пословима и у сарадњи са запосленима овдје на Гранчареву чинимо све да радове завршимо и прије предвиђеног рока.“ – додао је Светозар Скочајић, дипл. машински инжењер, испред фирме „Сафир“.

По завршеном пјескарењу и фарбању прекрића врши се поновна монтажа на претходно очишћене кабловске канале.

Радови су почели 6. септембра, а рок за завршетак радова је 28. септембар.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...