het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Одржавање система за мониторинг вибрација на Погону ХЕ Требиње I

Од 20. до 24. септембра 2021. године биће извршен преглед, сервисирање и отклањање недостатака на Систему за мониторинг вибрација.

“Радимо на сервисирању опреме за праћење вибрација ваздушног зазора и магнетног флукса на три машине овдје на Требињу I. Ради се о систему за надзор вибрација на турбини и генератору и надзору ваздушног зазора и магнетног флукса на генератору. То је систем Compass фирме БКВибро који има заштитну и дијагностичку функцију. Постоји база података у коју се складиште сва та мјерења за каснију вибродијагностичку анализу стања машина.” – појаснио нам је Војкан Бошковић из фирме “РМС” Сремска Митровица, који ових дана са инжењерима ХЕ Требиње I сервисира поменути систем.

Мирко Трапарић дипл. инжењер електротехнике је испред ХЕТ-а надзор над овим активностима. Од Мирка смо сазнали сљедеће:

“Систем захтијева мултидисциплинарни приступ, комбиновано праћење електро и машинског стања на сва три агрегата на електрани, како на турбини тако и на самом генератору, у који су укључени стручњаци различитих профила. Сервисирање система за мониторинг вибрација у ХЕ Требиње I се ради једном годишње. За сада се све одвија по планираној динамици и постоји изврсна сарадња између нас и извршилаца радова.”

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...