het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Представљено идејно рјешење вишенамјенске акумулације и бране у Церничком пољу

Презентација пројекта “Идејно рјешење вишенамјенске акумулације и бране у Церничком пољу” одржана је јуче у амфитеатру “Хидроелектрана на Требишњици”.

Како је речено, циљ формирања ове акумулације у Церничком пољу је да се успори дотицање вода бујичног карактера са гатачког платоа на простор Фатничког поља и акумулације “Билеће”, али и растерећење акумулације “Билећа” поготово у периоду екстремно великих вода.

“Све анализе, које су до сад урађене за потребе Горњих хоризоната, показале су да се један значајан дио вода гатачког платоа не може превести у акумулацију ‘Невесиње’. Дакле, анализиране су воде које се не могу у великој мјери превести и енергетски искористити на ХЕ “Дабар” и ХЕ „Невесиње“. Првенствени циљ пројекта је да се у периоду екстремно великих дотока задржи дио вода гатачког платоа прије доласка у акумулацију ‘Билећа’ и Фатничко поље и да се створе услови за флексибилни рад ХЕ ‘Дабар’. Акумулиране воде у Церничком пољу би, комбинацијом тунела и канала, довели на подручје Билеће и енергетски искористили прије уласка у акумулацију ‘Билећа’, што би у значајној мјери оплеменило предметни простор. Ово представља надоградњу Система Горњих хоризоната, за који су издати водни акти још 1976. године.”, рекао нам је Душко Вујовић, дипл. инжењер грађевинарства и руководилац Сектора за производњу и управљање водама и надзор над рализацијом овог пројекта.

Обрађивачи студије су: Енергопројект из Београда, Завод за водопривреду из Бијељине и Грађевински факултет из Београда.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...