het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Јавна расправа нацрта Закона о обновљивим изворима енергије

Данас је у амфитеатру Хидроелектрана на Требишњици одржана прва од планиране четири јавне расправе нацрта Закона о обновљивим изворима енергије.

Том приликом, могли смо чути да Република Српска располаже знатним потенцијалима из обновљивих извора енергије, за које се очекује да ће у наредном периоду моћи још боље да се искористе, усвајањем новог Закона о обновљивим изворима енергије.

Милан Баштинац, помоћник министра енергетике и рударства Републике Српске истакао је значај овог закона и то не само због прилагођавања директивама и пракси ЕУ у тој области, већ и због веће могућности улагања у „зелену енергију“, посебно када је ријеч о малим пројектима и домаћинствима.

„Овим законом, који треба да буде усвојен до краја године, уводи се нова категорија `потрошача-произвођача`, што ће омогућити да свако домаћинство на кров своје куће стави соларне панеле и да енергију коју добије на тај начин користи за своје потребе, а вишкове струје да предаје у електромрежу, за шта ће добити адекватну компензацију или кроз плаћање или одбијање од постојећег рачуна“, појаснио је Баштинац.

По његовом мишљењу, ова нова шема подстицаја је битна за домаћинства у Српској и допринијеће промовисању „зелене енергије“.

„Овим законом настојимо додатно убрзати активности на пројектима вјетропаркова и соларних паркова. У плану је једна соларна електрана од 60 мегавата у Невесињу, као и електране у Љубињу, а највјероватније и у Берковићима, за коју већ постоји захтјев за додјелу концесије“, навео је Баштинац.

Помоћник министра је рекао да је при крају и израда документације за вјетропарк `Хргуд`, који треба да гради `Електропривреда Републике Српске’, чији је почетак рада планиран 2024. или 2025. године те најавио да би у најскорије вријеме могао бити реализован пројекат соларне електране у Билећи компаније ЕФТ, за коју се очекује да ће сљедећег прољећа почети грађевински радови, а у наредних годину дана би могла бити на мрежи.

Директор Соларне електране /СЕ/ „Требиње један“ Милутин Мастиловић рекао је да већ могу да почну радови на тој соларној електрани јер су добили грађевинску дозволу за припремне радове.

„У изради је главни пројекат за ту електрану на Зупцима, снаге 73 мегавата, са годишњом производњом струје од 108 GWh,“ рекао је он и навео да ће Град Требиње имати годишњу концесиону накнаду од те електране од око пола милиона КМ, као и друге индиректне користи.

Наредне три јавне расправе нацрта Закона о обновљивим изворима енергије, такође у организацији Министарства рударства и енергетике, биће одржане у Бањалуци, Бијељини и Источном Сарајеву.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...