het[@]henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Наставак активности на изградњи ХЕ Дабар

Након радно-консултативног састанка који је 24. маја 2022. године одржан између представника Хидроелектране „Дабар“ испред инвеститора и представника главног извођача пројекта “China Gezhouba Group Corporation (CGGC)”, јуче је одржан нови радно – консултативни састанак, али овај пут између руководства Електропривреде Републике Српске, руководстава „Хидроелектрана на Требишњици“, руководства Хидроелектране „Дабар“ и адвокатске канцеларије „Моравчевић Војновић и партнери“, у својству консултанта.

„У мају 2020. године потписали смо уговор са извођачем радова и кренули смо у процедуру обезбјеђења уговора о финансирању. Уговор са кинеском Увозно-извозном банком потписан је крајем прошле године, тачније 31.12.2021. године. Након тога, услиједила је једна кратка пауза због празника, и наших и кинеских те усаглашавање пратеће документације  и зато је процедура настављена крајем фебруара. Дакле, крајем фебруара, запримили смо списак докумената, а које требамо прибавити да бисмо затворили финансијску конструкцију. У питању је педесетак докумената које банка потражује. Одмах смо почели са прикупљањем, преводом и овјером те документације те смо почетком јуна послали 39 докумената адвокатској канцеларији „Моравчевић Војновић и партнери“ из Београда, а која је наш консултант.“ – рекао нам је Славиша Стајић, дипл. инж. машинства и директор Хидроелектране „Дабар“.

У наставку разговора директор Стајић је истакао да је јучерашњи састанак био само наставак неопходних активности на прикупљању докумената како би кредит постао оперативан и како би кинески извођачи могли почети са радовима на терену.

„Јуче је направљен пресјек стања. Утврђен је списак докумената које смо већ доставили, а идентификовани су документи који су још у фази израде. Већином се ради о потврдама из министарстава. Такође, једна од тема састанка била је и усаглашавање Нацрта гаранције и потврде коју, као и још десет документа, треба издати Електропривреда Републике Српске.“ – додао је директор Хидроелектране „Дабар“.

Подсјећамо, Хидроелектрана „Дабар“ је саставни дио пројекта „Горњи хоризонти ријеке Требишњице“, који предвиђа пребацивање вода из Гатачког и Невесињског поља, преко Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећког језера. Поред изградње ХЕ „Дабар“ овим пројектом предвиђена је градња и ХЕ „Невесиње“ и ХЕ „Билећа“.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...