het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Требиње окупља експерте и студенте хидрогеологије карста из цијелог свијета

Требиње ће од 29. маја до 4. јуна угостити највеће свјетске стручњаке из области карста на Десетом међународном скупу на тему „Карактеризација и инжењеринг карстних издани“. Домаћин скупа, који је овог јутра окупио 40 научника и реномираних стручњака, као и постдипломце и студенте из 14 земаља свијета, међу којима и Америке, Бразила и Перуа, биће „Хидроелектране на Требишњици“.

„Ово подручје Динарида, својеврсна је постојбина науке о карсту. Многе методе које су на овом простору кориштене у посљедњих 50, 60 година се и данас примјењују свуда у свијету. Проводимо бројна истраживања заједно са ‘ХЕ на Требишњици“, ХЕ ‘Вишеград’ и ХЕ ‘Дабар’ а за истраживања која су рађена за потребе Горњих и Доњих хоризоната се може рећи да су камен темељац инжењерске науке о карсту у свијету“, рекао је проф. др Саша Милановић, шеф Међународног курса и Центра за хидрологију Карста при Департману за хидрогеологију Рударско-геолошког факултета у Београду.

Колико је постигнуто истраживањем карста источне Херцеговине, једног од најинтересантнијих карстних подручја у свијету, показују бројна инжењерска рјешења која су на овом простору примјењивана у вишенамјенском коришћењу карстних издани.

„За утврђивање нивоа и кретања подземних вода на подручју херцеговачке регије до сада је избушено преко 400 километара бушотина и око 15 километара прокопа за испитивање геологије.“ – истакао је Душко Вујовић, руководилац Сектора за производњу и управљање водама у „Хидроелектранама на Требишњици“ и додао да су највећи ресурси Херцеговине: вода, сунце и крашка поља још увијек недовољно искориштени.

У оквиру поменутог међународног скупа, чији су организатори Центар за хидрогеологију карста при Рударско-геолошком факултету Београдског универзитета и „Хидроелектране на Требишњици“, свечаном академијом обиљежен је и значајан јубилеј, 15 година Центра за хидрологију Карста Рударско-геолошког факултета у Београду, а основни циљеви његовог дјеловања су организовано истраживање и даља промоција хидрогеологије, а посебно хидрогеологије карста у цијелом свијету.

ФОТОГРАФИЈЕ

Подијели на мрежама...