het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

МИНИСТАР ВИПОТНИК ОБИШАО СТАНИЦУ ЗА МЈЕРЕЊЕ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, представници Републичког хидрометеоролошког завода, градоначелник Мирко Ћурић и извршни директори у Хидроелектранама на Требишњици – Илија Таминџија и Милан Митровић,  обишли су Станицу за мјерење квалитета ваздуха која ради у оквиру требињске Метеоролошке станице.

Овом приликом министар Випотник је истакао да овакве станице увелико доприносе цјелокупној мрежи, односно мониторингу за мјерење квалитета ваздуха.

„Ове аутоматске станице у реалном времену врше мјерење параметара који се користе за провјеру квалитета ваздуха, а ти подаци се налазе на интернет страници Републичког хидрометеоролошког завода, који је и референтна институција за контролу и мјерење. Станица мјери основне загађујуће материје у ваздуху и то сумпор диоксид, азотне оксиде, угљен моноксид, озон и лебдеће честице, као и основне метеоролошке параметре (брзину и смјер вјетра, температуру ваздуха и релативну влажност)“, рекао је Випотник и додао да ће Министарство покушати да набави још неколико оваквих станица.

Министар је подсјетио да је станица у Требињу пуштена у рад и инсталирана посредством Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и предузећа „Хидроелектране на Требишњици“, а донирана је захваљујући пројекту које је спровело поменуто Министарство у сарадњи са Владом Шведске и шведским агенцијама Сида и Сефа.

Милан Митровић, извршни директор за управљање системом захвалио се министру и његовим сарадницима те представницима Хидрометеоролошког завода на коректној сарадњи са предузећем „Хидроелектране на Требишњици“.

„Инсталирањем Станице за мјерење квалитета ваздуха унаприједили смо мониторинг параметара квалитета ваздуха јер је у оквиру Станице инсталиран и аутоматски мониторинг сензора за мјерење вјетра, кише и температуре ваздуха. Значајно је истаћи да сви подаци које овдје добијемо улазе у мрежу и међународну размјену података те у реалном времену могу дати јасну слику о стању у атмосфери. Сва досадашња мјерења показала су да је Требиње по квалитету ваздуха изузетно чист град“, истакао је директор Митровић.

Кроз овај пројекат у Републици Српској су инсталиране двије Станице за мјерење квалитета ваздуха, од којих је једна инсталирана у Бања Луци, а друга у Требињу. Вриједност пројекта је 200.000 конвертибилних марака.

Подијели на мрежама...