het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

СТРУЧНА ПОСЈЕТА СИСТЕМУ ХЕТ-а

У Требињу је 12. и 13. октобра организован регионални састанак под називом „Regional Meeting on Isotope Hydrology for Karst Aquifers“ који је дио пројекта “Процјена ресурса подземних вода и интеракција са површинским водамаˮ.

Поменути пројекат чини шест различитих студија везаних за различите проблематике у прекограничним подручјима кориштењем различитих метода из хидрологије изотопа. На пројекту учествује 39. институција из 28. држава, а на састанку у Требињу је учествовало 35. учесника, од чега је 13. из иностранства, истакнутих стручњака из ове области.

Циљ пројекта је да се дефинисањем одговарајућих изотопских односа, а кроз претходно израђене изотопске анализе падавина, подземних и површинских вода да одговор о удјелу вода које на врело “Око“ дотичу са територије Црне Горе, те оних које се инфилтрирају на простору Републике Српске, као и оних које се у извориште инфилтрирају из резервоара „Горица“, у различитим хидролошким периодима.

Имајући у виду да су састанку присуствовали представници Републичког завода за геолошка истраживања РС, Федералног завода за геологију ФБиХ, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Државне регулаторне агенције за радијациону  и нуклеарну безбједност БиХ, као и стручњаци из иностранства, а као примјер добре праксе, учесницима је организован обилазак система „Хидроелектрана на Требишњици“ са посебним освртом на брану „Гранчарево“.

Подијели на мрежама...